Állattani és Ökológiai Tanszék

Menü megjelenítése

ÁÖTSz bemutatkozás

Utolsó frissítés: 2024 március 04.

Bemutatkozás

Tanszékünk működése idestova 75 éves múltra tekint vissza. Tanszékvezetőink voltak többek között: Éhik Gyula (jogelődünknél), majd Keller Oszkár, Huzián László, Fábián Gyula és Bakonyi Gábor professzorok.

Tanszékünk fő profilja az oktatás, amelyet MATE számos szakja mellett hazai és nemzetközi együttműködésben is végzünk a felsőoktatás összes szintjén, továbbá vendégoktatóként is.

Kutatási tevékenységünk az állattan és az ökológia területein belül főleg az alábbiakra összpontosít: természetvédelmi zoológia, megporzásökológia, agrozoológia (növényi kártevők és természetes ellenségeik vizsgálata), zoológiai vonatkozású ökoszisztéma szolgáltatások kutatása, talajzoológia (különös tekintettel a lebontó folyamatokra, illetve talajt ért szennyezések hatásainak vizsgálatára), talaj-ökotoxikológia, madarak viselkedésbiológiája. 
Fenti szakterületeken vállaljuk szakértői tanulmányok elkészítését is, számos referenciával.

Oktatási, szemléletformáló, és kutatási tevékenységünknek is fontos részét alkotja az 1998-ban bejegyzett, közhasznú Tölgy Természetvédelmi Egyesület, amely a természetvédelem egyes elméleti, illetve gyakorlati részterületeit kutatja és készít zoológiai megalapozottságú környezeti hatásvizsgálatokat, illetve a 2019-ben alapított Nematológiai Szakkollégium, amely hallgatók bevonásával vizsgálja a talajlakó fonálférgek legkülönbözőbb aspektusait, főleg a növényi kártevő fajok előfordulását, és az ellenük való vegyszermentes védekezés lehetőségeit.