XIV. Flora konferencia Godollon

Utolsó frissítés: 2024 február 23.

Gödöllőn gyűltek össze a botanikusok

 

A MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Tanszéke a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetével és a Magyar Ökológusok Tudományos Egyesületével közösen szervezte a XIV. Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében című nemzetközi konferenciát 2024. február 1–3. között a MATE Szent István Campusának 1. előadótermében.
Ez már a tizennegyedik alkalom volt a konferenciasorozat 1997-es indulása óta. Összesen 157 fő regisztrált, köztük hazai és határon túli egyetemek, kutatóintézetek, múzeumok, nemzeti park igazgatóságok, társadalmi szervezetek munkatársai, természetvédelmi vállalkozások képviselői és főállású botanikusok, azonban a létszám ennél nagyobb volt, ugyanis Egyetemünk hallgatói díjmentesen, előzetes regisztráció nélkül vehettek részt. Számos nappali és levelező tagozatos hallgató egészítette ki egyetemi tanulmányait naprakész tudományos ismeretekkel és gyakorlati beavatkozások, esettanulmányok tapasztalataival az 57 előadás során, valamint a 42 poszternek köszönhetően, illetve a két vitafórumon („Az európai természet-helyreállítási rendelet és a zöldülő agrártámogatások”, illetve a „Közösségi tudomány a hazai botanikában” témában). A terepi florisztikai kutatások mellett taxonómia, vegetációkutatás, növényökológia, gyakorlati természetvédelem, tájökológia, etnobotanika is szerepelt a felölelt témák között.

 


​​​​​​​

 

Ezúttal Gödöllő ad otthont a a XIV. Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében konferenciának, 2024. február 1-3. között

A MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Tanszéke a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetével és a Magyar Ökológusok Tudományos Egyesületével közösen szervezi a XIV. Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében című nemzetközi konferenciát 2024. február 1–3. között a MATE Szent István Campusának 1. előadótermében.


 

Ez az 1997-ben indult konferenciasorozat mára a hazai és határon túli botanikai közélet legnagyobb seregszemléjévé és nemzetközivé is vált. Rendezvényünk amellett, hogy átfogó képet ad a legfrissebb kárpát-medencei terepbotanikai kutatásokról, beleértve a florisztikát, taxonómiát, vegetációkutatást, cönológiát, növényökológiát, természetvédelmet, tájökológiát, etnobotanikát, a hagyományos ökológiai tudás kutatását és a tudománytörténetet, elősegíti a kutatók közötti szakmai diskurzust. A konferencia kiemelt lehetőséget kínál az egyetemek és a kutatóintézetek fiatal kutatógárdájának, köztük egyetemünk hallgatóinak és doktoranduszainak, hogy eredményeiket a szakközönség elé tárják. A botanikus, illetve a természetvédő szakma legfrissebb eredményeinek megismerése és terjesztése érdekében a MATE hallgatói számára díjmentes részvételt teszünk lehetővé az előadásokon. A részletes program itt érhető el: https://afvk2024.ecolres.hu/program