A "Kagán lovasa"

A "Kagán lovasa"

Utolsó frissítés: 2022 február 15.


Nemrégiben jelent meg a debreceni Déri Múzeum gondozásában a nagysikerű A kagán lovasa avagy egy avar páncélos harcos életre keltése című kiállításhoz kapcsolódó tanulmánykötet és kiállítási katalógus.

A Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Tanszék munkatársai, Dr. Saláta Dénes és Dr. Pető Ákos a debreceni Déri Múzeummal való együttműködésük keretei között részt vettek a 2017-ben, az M35-ös autópálya megelőző feltárása során Derecske határából előkerült magas rangú avar katona – aki a Kerény nevet kapta – maradványainak és sírmellékleteinket természettudományos vizsgálatában. Maga a sírlelet rendkívüli, mert a környezeti tényezőknek köszönhetően kivételes és páratlan minőségben őrződtek meg a harcos maradványai és a sírmellékletek, A megmaradt tárgyi emlékek és csontváz alapján lehetővé vált a 7. század első harmadában élt harcos és lovának mérethű hiperrealisztikus bemutatása.

Saláta Dénes vizsgálatainak eredményeképpen a sírban talált faanyagok meghatározása és a koporsó anyaghasználata mellett, a korabeli vegetáció jobb megismeréséhez is közelebb jutottunk, továbbá fény derült arra is, hogy az avar kori harcosok milyen fából készítették nyílvesszőiket. A Debreceni Atommagkutató munkatársával, Dr. Lisztes-Szabó Zsuzsával közös tanulmányukban Pető Ákos a megmaradt fogkő anyag növényi mikromaradványainak értékelését adta meg. Vizsgálatuk a tanszék által kiemelten kutatott avar kori népesség táplálkozásstratégiájának és mezőgazdaság-történetének további mozaikdarabjaként szolgálnak.

 

A Dr. Dani János régészeti igazgató-helyettes és Hága Tamara Katalin régész (Déri Múzeum) szerkesztésében megjelent tanulmánykötet és kiállítás katalógus részletesen mutatja be az előkerülés körülményeit és a feltárást, a kutatás során végzett természettudományos vizsgálatok eredményeit és a rekonstrukciós munkálatokat

További részletek:

https://www.derimuzeum.hu/regeszet/kiallitasok.php?id=20)

https://www.szekesfehervar.hu/a-kagan-lovasa-uj-idoszaki-kiallitas-nyilt-a-csok-istvan-keptarban