Tehetségnap - 2023.05.19.

Tehetségnap 20230519

"Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, valamint a tudományos műhelyein való részvétel és a lebonyolítási feladatok ellátása" pályázat

"A jövő vadgazdálkodási és természetvédelmi szakembereinek tehetséggondozása a MATE VTI tudományos diákköri műhelyeiben" programunk megvalósítása keretében megrendezésre került a 

Tehetségnap - 2023. szakmai napunk.

A rendezvény időpontja: 2023. május 19. 9,00 óra

A rendezvény helyszíne: Szent István Campus Gorka terem - "B" kollégium  

Program

A pályázat támogatói:

               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összefoglaló a Tehetségnap2023 rendezvényről 


2023. május 19-én „Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, valamint tudományos műhelyein való részvétel és a lebonyolítási feladatok ellátása” pályázaton belül az NTP-HHTDK-22-0002 azonosító számú, "A jövő vadgazdálkodási és természetvédelmi szakembereinek tehetséggondozása a MATE VTI tudományos diákköri műhelyeiben" című program keretében megrendezésre került az intézeti  Tehetségnap 2023. 


A rendezvényen TDK-n, OTDK-n helyezést elért előadásokat lehetett meghallgatni, majd kérdéseket feltenni az előadóknak és konzulenseiknek.


A rendezvény célja az volt, hogy a hallgatóknak bemutassuk milyen szerteágazó területeken folynak kutatások az intézet tanszékein belül, amelyekből publikálva tudományos dolgozatokat lehet megjelentetni. A kutatások során még több lehetőség adódik a hallgatóknak a témában való alapos vizsgálódásra. Külsős szakemberek is segítik munkájukat, amely során plusz lehetőséget kapnak az adatgyűjtésre, monitoringozásra, feldolgozásra.


12 előadást hallhattunk, melyek alapszakos, mesterszakos és PhD-s hallgatók pályamunkáiból készültek. 


Érdekes volt hallgatni az előadásokat, melyből kiderültek a témaválasztás, a motiváció, a megvalósítási folyamat kiválasztása, megtervezése, eldöntése. Milyen módszert alkalmaztak a kutatások, kísérletek során. Mik voltak a tapasztalatok, kudarcok, buktatók, és legfőképp a sikerélmények. Hogyan segítette őket akár a továbbtanulásnál, akár munkahelyi elhelyezkedésnél a megszerzett tapasztalat. 


Az előadások sokféle témát érintettek, többek közt élőhely-helyreállítási módszerek, milyen út vezet a pókoktól az erdőssztyeppekig, szalakótától a viperáig, vadkárbecslések, földikutya töredékpopuláció áttelepítése, őzek alkalmazkodás elemzése, őzek állománysűrűség-becslési módszereinek összehasonlító vizsgálata témakörökben és a hollókői fáslegelőktől a kiskunsági homokgyepeken át az állatkerti kifutók vizsgálatáig.
A rendezvény megvalósulását támogatta a Nemzeti Tehetségért Program és a Kulturális és Innovációs Minisztérium.
 

 

                        

 

 

 

 

Előadóink