Holly László - díj

Holly-díj

Utolsó frissítés: 2023 szeptember 16.

Holly László - díj 


Holly László agrár- és kertészmérnök (1942-2015) a tápiószelei Országos Agrobotanikai Intézet, majd a Növényi diverzitás Köpont igazgatója, az Országos Génbank Tanács elnöke, a gödöllői Szent István Egyetem címzetes docense. 


A szántóföldi és zöldségnövények génbankjának jelentős mértékű gyarapítója. A hazai és nemzetközi ex situ és on farm génmegőrzés ismert szakembere. A Holly László-díjat a Szent István Egyetem Természetvédelmi és Tájökológiai Tanszéke 2016-ban, Holly László halálának első évfordulója évében alapította. A díjat a kultúrnövények génmegőrzésért végzett kiemelkedő tevékenység elismeréséért a Tanszék adományozza. 
Első alkalommal 2016-ban került átadásra. A díjat az Intézet évente egyszer ítéli oda. A kitüntetett oklevelet és plakettet vehet át, és jogosult a „Holly László-díjas” cím viselésére. 


A plakett Demeter András alkotása, bronzból készült, kör alakú, átmérője 92, vastagsága 5 milliméter, kétoldalas. Egyik oldala Holly László arcképét ábrázolja születésének és halálának évszámaival, HOLLY LÁSZLÓ DÍJ felirattal, hátoldalán A KULTÚRNÖVÉNYEK GÉNMEGŐRZÉSÉÉRT felirattal ellátva.